Praktijkexamen

Praktijkexamen

Wanneer kan je examen doen?

De instructeur kan heel goed inschatten of een leerling op het juiste niveau zit. Als dit niveau nog niet bereikt is, zal er geen examendatum gereserveerd worden. Plan daarom op tijd je rijopleiding. Je kan al beginnen op 16,5 jaar. Je hebt dan in ieder geval een halfjaar de tijd voordat je examen kan doen. Daarna moet je nog een jaar begeleid rijden. Dus pas je wensen hierop aan en houdt rekening met de lange wachttijd van het CBR. Wij sturen namelijk geen leerlingen naar het CBR die nog niet klaar zijn om examen te doen. Hierdoor ontstaan namelijk nog langere wachttijden bij het CBR!

Er zijn hier wel uitzonderingen op namelijk:

  • Er zal gekeken worden of er met een andere leerling gewisseld kan worden
  • De instructeur spreekt met de leerling af, dat als het niveau toch niet voldoende wordt, dat de datum omgezet wordt in een tussentijdse toets

96% van onze leerlingen
beveelt ons aan!

96% van onze leerlingen
beveelt ons aan!

Lange wachttijden bij CBR

De wachttijd bij het CBR is nu 5 maanden. Aangezien wij onmogelijk kunnen inschatten of iemand over een halfjaar op examen niveau zit hebben we de volgende werkwijze:

  • Het praktijkexamen wordt een halfjaar van te voren gereserveerd;
  • De instructeur houdt telkens in de gaten of dit moment haalbaar is;
    Is het niveau 2 maanden voor de datum nog niet goed, dan kunnen we de datum indien mogelijk wisselen of annuleren en opnieuw indelen;
  • Het examen omzetten naar een Tussentijdse toets is ook nog een mogelijkheid.

Ook na het doen van een TTT (dit raden wij aan om te doen!) kan bij een voldoende rit na afloop een planning voor het praktijkexamen gemaakt worden. Als de uitslag van de toets tegenvalt, zal eerst gewerkt moeten worden aan de verbeterpunten. Als je een voldoende niveau bereikt hebt, dan pas zal er een examendatum gereserveerd worden.

De volgende documenten moet je meenemen naar het examen:

  • Een wettelijk toegestaan geldig identiteitsbewijs (GEEN KOPIE)
  • Het ingevulde zelfreflectie formulier (na reservering van het examen te ontvangen via de mail)